Sinds kort kan u sporten, in bad gaan of autorijden terwijl in uw oor een roman van pakweg Lize Spit of Herman Brusselmans wordt voorgelezen. Limburgers Jeroen Medaer en Gerdy Swennen lanceerden het eerste Vlaamse productiehuis dat uitsluitend luisterboeken produceert.
De Uitsprekerij mag dan al gevestigd zijn in Borgerhout, de roots van initiatiefnemers Jeroen Medaer (42) en Gerdy Swennen (52) liggen respectievelijk in Riemst en Eigenbilzen. “Gerdy en ik zijn beiden acteurs die ook stemmenwerk doen”, zegt Jeroen Medaer. “Toen we mekaar in Borgerhout zijn tegengekomen zijn we vrienden geworden. Elke week drinken we samen koffie en daarbij borrelen veel ideeën op. Zo is ook het idee voor de Uitsprekerij ontstaan.” Niet toevallig viel de start van hun productiehuis samen met de lockdown. “Stemmen- en acteerwerk viel weg, daardoor is dit idee in een stroomversnelling gekomen”, zegt Gerdy Swennen. “Onze sector heeft het moeilijk maar als je tegen de stroom ingaat, zijn er wel degelijk opportuniteiten”, zegt Medaer.
Pionierswerk
In Vlaanderen vervult De Uitsprekerij naar eigen zeggen pionierswerk. “In Engeland, Amerika of Nederland is het heel normaal dat uitgeverijen van hun bestsellers ook een luisterboek uitbrengen”, zegt Medaer. “Maar bij ons bestond dat niet. Je had wel creatieve initiatieven van bijvoorbeeld een auteur die voorleest uit eigen werk. Of audioboeken gericht op blinden en slechtzienden. Maar geen audioboek als volwaardig commercieel product naast het gedrukte boek of e-book. Wij mikken niet per se op een nieuw doelpubliek. Het is eerder een extra alternatief, handig voor als je bijvoorbeeld in de auto zit of aan het sporten bent.” Aanvankelijk was het een soort “bezigheidstherapie”, maar al snel kreeg De Uitsprekerij de wind in de zeilen. Op luisterboekenplatform Storytel, dat eind oktober gelanceerd werd in Vlaanderen, zijn intussen een dertigtal titels – van Herman Brusselmans tot Lucinda Riley – van het gloednieuwe productiehuis te horen. “We kunnen op dit moment nauwelijks aan de vraag voldoen”, zegt Medaer. “Het plan is om in 2021 120 nieuwe boeken in te lezen. Uitgeverijen zeggen ons dat sinds de coronacrisis zowel e-books als audioboeken in de lift zitten.” De Uitsprekerij werkt doorgaans in opdracht van uitgeverijen, die eigenaar blijven van de rechten van een boek. Platform Storytel rekent een vaste prijs van 11,99 euro per maand om onbeperkt boeken te beluisteren.
Lien Van de Kelder
Het productiehuis kan putten uit een pool van zo’n veertig stemmen, onder wie acteurs Lien Van de Kelder en Ron Cornet. Jeroen Medaer las onder meer twee thrillers van Toni Coppers in, Gerdy Swennen leende haar stem aan ‘Het smelt’ van Lize Spit en twee romans van Isabel Allende. “Ik doe het ontzettend graag”, zegt Swennen. Om ‘Het smelt’, met een luistertijd van 18 uur, in te lezen, zat ze zo’n 25 uur voor de microfoon. “Het is een monnikenwerk, maar als je eenmaal in de flow geraakt, is het bijna meditatief. Je zit helemaal in het hier en nu en verdwijnt bijna in het verhaal.” Klinkt aantrekkelijk? “We zijn altijd op zoek naar nieuwe stemmen”, zegt Swennen. “Dat hoeven geen professionele stemacteurs te zijn. Zolang ze maar een welluidend en authentiek stemgeluid hebben. Een zware Limburgse of Antwerpse tongval kan natuurlijk niet, maar een klein accent mag wel.”
Wie interesse heeft, kan een demo mailen naar ikluister@deuitsprekerij.be.
[Het Belang van Limburg – 22/12/2020 – Joos Meesters – foto Victoriano Moreno]