De Uitsprekerij, eerste professionele ‘Maker van Luisterboeken’ in Vlaanderen

De Uitsprekerij, eerste professionele ‘Maker van Luisterboeken’ in Vlaanderen

“Voor luisterboeken was er nog een grote leemte in het Nederlandstalig taalgebied.”

 

ANTWERPEN – Maandag is de start van een nieuw initiatief: De Uitsprekerij zet vanaf maandagavond 18 mei elke dag twee hoofdstukken online uit de misdaadroman ‘Poker’ van Piet Baete. Niet om gewoon te lezen, maar als luisterboek. Daarmee lanceert De Uitsprekerij zich meteen als nieuwe onderneming en ‘Maker van Luisterboeken’. Anders dan eerdere initiatieven gaat het hier over een privéproject met professionele en ervaren stemmen.

 

De Uitsprekerij laat van zich horen. Vanaf maandag kan je via de site van De Uitsprekerij de bestseller ‘Poker’ van auteur en scenarist Piet Baete beluisteren als feuilleton. Op diezelfde site kan je zien met welke boeken de nieuwe onderneming ook al bezig is.

“We zijn de eerste Vlaamse ‘Makers van Luisterboeken’”, zegt Jeroen Medaer, een van de initiatiefnemers. “Er zijn al wel luisterboeken gemaakt in Vlaanderen, maar dat gebeurde vrijwel altijd vanuit een sociaal of creatief-cultureel perspectief. In Vlaanderen was niemand daar echt ‘dedicated’ mee bezig. Voor luisterboeken in Vlaanderen waren er geen platforms, geen productiehuis, of geen stemmen met die specifieke ervaring. Dat gemis staat in schril contrast met het grote aanbod in Nederland, waar luisterboeken worden aangeboden via platformen als Storytel, Luisterrijk, of Kobo en waar wel ervaren stemmen en productiehuizen zich bezig houden met de productie luisterboeken.”

Via Nederland

Mede-initiatiefnemers Gerdy Swennen vult aan: “Daarnaast is er het geweldige aanbod van wat in Vlaanderen gedrukt verschijnt, zowel fictie als non-fictie, en dat in Nederland als luisterboek eigenlijk niet aan bod komt. Er was dus nog een leemte. Daar zijn wij als eerste in gesprongen.”

Naast zijn werk als stemacteur, maakt Jeroen Medaer zijn weg als acteur, theatermaker en performer. Hij startte De Uitsprekerij.

“Het idee is dat we vanaf nu met kwalitatieve Vlaamse stemmen en professionele opnames een degelijk aanbod aan luisterboeken maken”, stelt Medaer. “Dat is in de eerste plaats voor de Vlaamse markt. Maar onze eerste contacten in Nederland leren dat ook daar onze Vlaamse stemmen worden gesmaakt.”

De Uitsprekerij heeft al een samenwerking met Storytel, de grootste Nederlandse verdeler van luisterboeken, en ‘verluistert’ samen met het -ook al Nederlandse- literair platform Papieren Helden een reeks kortverhalen. De eerste daarvan zijn al te beluisteren via  https://papierenhelden.nl

Begin van een luisterbibliotheek

Daarnaast heeft De Uitsprekerij nu vier boeken in productie. Twee daarvan zijn nog relatief jonge uitgaves: ‘Poker’ van Piet Baete en ‘Papavers’ van Ingrid vander Veken. “De twee andere zijn echte Vlaamse klassiekers”, vult Jeroen Medaer aan. “’Pallieter’ van Felix Timmermans en ‘De Wandelende Jood’ van August Vermeylen zijn binnenkort ook te beluisteren. Die worden dan te koop aangeboden.

Als een soort van stunt, publiceren we vanaf maandag 18 mei gratis elke dag twee hoofdstukken uit ‘Poker’ van Piet Baete. Die worden zowel geplaatst op de websites van De Uitsprekerij en van de auteur, Piet Baete (www.pietbaete.com).

De Uitsprekerij werkt nu al met 5 ervaren Vlaamse stemmen. Dat aantal wordt nog uitgebreid. Op dit moment maakt De Uitsprekerij een reeks proefopnames om nog andere stemacteurs en voice-overs te betrekken. Daar zitten zelfs enkele grote namen bij. U hoort er binnenkort meer van …

www.deuitsprekerij.be