Jan Decleir

Jan Decleir is een van België’s meest geroemde acteurs. Hij maakte deel uit van gezelschappen als ‘De Internationale Nieuwe Scène’ en ‘De Blauwe Maandag Compagnie’. Daarnaast toerde hij ook uitgebreid met theatermonologen van o.a. Dario Fo en Hugo Claus.

Begin jaren ’70 debuteerde Jan Decleir als filmacteur in ‘Mira’ van Fons Rademakers. In 1976 bereikte hij het grote publiek met de rol van Sil de Strandjutter in de gelijknamige televisieserie. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn vertolking van priester Daens in ‘Daens’ (1993, Stijn Coninx), een film die genomineerd werd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Ook in de Oscarwinnende films ‘Antonia’ (1995, Marleen Gorris) en ‘Karakter’ (1997, Mike van Diem) zette Jan Decleir opmerkelijke rollen neer. Met zijn rol in ‘De Zaak Alzheimer’ (2003) van Erik Van Looy kreeg hij ook veel internationale lof. Op het Filmfestival van Montréal 2005 ontving hij de prijs van Beste Acteur voor zijn rol van John Roerhorst in ‘Off Screen’ van Pieter Kuijpers. Recente films met Jan Decleir zijn ondermeer ‘Café Derby’ en “Niet Schieten”.


Luister(boek)fragmenten

Jan Decleir

Luisterboeken van Jan Decleir

[Dit is maar een greep uit de ingelezen boeken. Contacteer ons voor specifieke titels, genres of ervaring.]

Tom Lanoye - De draaischijf
luisterboek

De draaischijf

met Jan Decleir