Claus luistert

Een jaar lang zetten we de belangrijkste werken van Hugo Claus in de kijker als luisterboek. Onder de titel ‘Claus luistert‘ brengen we elke 2 maanden een nieuwe roman uit en kan je elke week luisteren naar een gedicht uit ‘De Oostakkerse gedichten’.

Luisterboeken

De Metsiers (1950)
vanaf 29 februari

Ingelezen door Valentijn Dhaenens

Hugo Claus’ prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In beeldend proza, met een groot gevoel voor stijl, maakt Claus in zijn eerste roman de beklemming van het boeren milieu voelbaar.

De verwonderingDe Verwondering (1962)
vanaf 2 mei

Ingelezen door Stef Aerts

Op een gemaskerd bal in Oostende raakt de leraar Victor-Denijs de Rijckel in de ban van een verleidelijke, maar onheilspellende vrouw. Hij reist haar achterna naar Almout, een geheimzinnig kasteel waar vijftien jaar na de ondergang van Hitlers Derde Rijk nog altijd wordt gerouwd om een Vlaamse SS’er.

Het jaar van de kreeftHet jaar van de kreeft (1972)
vanaf 4 juli

Sex, dood, tranen staan ruim gedoseerd in dit verhaal van psychische verwarring. Het jaar van de kreeft is het liefdesverhaal tussen een geslaagde man van de wereld, Pierre, en Toni, een kapster in het revue-wezen, of wat daarvoor door gaat. Zij is geen schoonheid, maar haar onvolkomenheden ontroeren Pierre juist.

Het verdriet van BelgiëHet verdriet van België (1983)
vanaf 5 september

Ingelezen door Ron Cornet

Louis Seynaeve is elf jaar en leerling op een nonneninternaat. Verwarring, hunkering en bedrog vormen zijn jongensjaren in de schoot van een kleurrijke en verbazingwekkende familie. Het Vlaamse leven in deze historische crisisperiode van oorlog, collaboratie en over leven wordt door Hugo Claus in een stroom van groteske en ontroerende verhalen opgeroepen.

De geruchtenDe geruchten (1996)
vanaf 7 november

Ingelezen door Jeroen Medaer

De geruchten is de voorlaatste roman van Claus. Hierin schetst hij in een lyrische stijl, met een stuk realisme, een portret van de Belgische samenleving, dat gaandeweg uitgroeit tot een allegorie.

Onvoltooid verledenOnvoltooid verleden (1998)
vanaf 5 januari

Door een geheimzinnige ex-politiecommissaris verhoord, vertelt Noël, ‘de goede misdadiger’zijn gruwelijk sprookje van schuld en liefde. Omdat hij als jongetje van zijn moeders tandem op zijn hoofd is gevallen, wordt Noël voor ‘zot’ versleten. Al snel blijkt dat hij ondanks zijn gekte een messcherpe blik heeft. Noël onderschept een envelop met naaktfoto’s van een jong meisje, die bestemd zijn voor zijn onsympathieke, leugenachtige chef.

 

De podcast

De Oostakkerse gedichten TEMPDe Oostakkerse gedichten (1955) 

Vanaf 5 april, de verjaardag van Claus, kan je een jaar lang luisteren naar een gedicht uit ‘De Oostakkerse gedichten’. 

Anke Verschueren duikt elke week met een nieuwe gast in een van de 45 gedichten van Claus’ meesterwerk. Met o.a. Marie Vinck, Valentijn Dhaenens, Maud Vanhauwaert,  Stef Aerts, Ron Cornet, Elisabeth Lucie Baeten, Hilde Van Mieghem en zoveel anderen.

 

Vanaf 5 april te beluisteren op Spotify & Apple Podcasts.